torsdag 1 april 2010

Depeche Mode - Smärta och lidande i trettio år


De är troligen en av de mest inflytelserika elektroniska musikgrupperna. Depeche Mode, som bildades 1980 i den brittiska småorten Basildon, har huvudsakligen bestått av Dave Gahan, Martin Gore och Andrew Fletcher.  Under årens lopp har de sålt över 75 miljoner skivor, fått mängder av grammyutmärkelser, släppt 12 studioalbum och gjort otaliga konserter.  

De är bandet som gick till leksaksvaruhus i London för att hitta instrument som de samplade för att skapa nya ljud.
De är bandet som tog vilka arbeten som helst för att få pengar till att köpa synthar. Och deras ”slogan” är ”Pain and Suffering in various tempos” (Smärta och lidanden i olika tempon)

Ursprungligen kallade bandet sig ”Composition Of Sound”.  Frontmannen och sångaren Dave Gahan värvades sedan bandmedlemmarna hade hört hans version av Bowies ”Heroes” i en dammig replokal.
1980-talets kanske viktigaste band hade uppstått, men fortfarande tog de tåget till gigs på lokala pubar i Basildon.  Daniel Miller upptäckte gruppen vid en av deras spelningar och han gav dem ett skivkontrakt och producerade deras första skiva ”Speak and Spell” (1980).  Gruppen togs inte på allvar i pressen för att de inte använde sig av ”riktiga  instrument”. 

Clarke lämnade bandet efter att skivan släppts för att han var miss nöjd med inriktningen som gruppen intagit.
Han bildade senare syntpopgruppen Yazoo tillsammans med Alison Moyet.  Clarke var Depeche Modes huvudsakliga låtskrivare och utan honom gick bandet mot ett betydligt mörkare sound.

Album som ”Some Great Reward” (1986), ”Music for the Masses” (1988) och ”Violator” (1990) räknas som gruppens viktigaste. Det sistnämnda albumet gjorde gruppen till världsstjärnor med brottarhitsen ”Enjoy The Silence” och ”Personal Jesus”. Wilder lämnade bandet 1995.  Under denna period var dessutom Gahan inne i ett svårt drogmissbruk och var nära att då av en överdos.

Detta oroade fans som trodde att gruppen skulle splittras. Men Depeche Mode kom tillbaks. De släppte skivan Ultra 1997 och fortsatte med en hyllad världsturné påföljande år.  

‹Jag frågar Nils Hansson, musikkritiker på DN, vad han har för relation till Depeche Mode.
Han trodde aldrig att de skulle bli särskilt långlivade.
 - Jag tyckte ”Just Can’t Get Enough” var en skoj liten tramspoplåt när den kom.
Jag blev rätt häpen av ”Never Let Me Down Again”, där gruppen golvade mig första gången, säger han.
- Gillade också när de skrämde synthpoppuritanerna med elgitarrer i  ”Personal Jesus”, något som var väldigt kontroveriellt då. 

Hansson håller ”Songs of Faith and Devotion” (1993) som ett av tidernas bästa album, men att deras material under sent 1980-tal och tidigt 1990-tal.
- Jag tycker som många andra att de har svårt att leva upp till förväntningarna, vilket knappast är konstigt med tanke på vad de gjort tidigare.

 Trots att Depeche Mode var allra störst under 1980 och 1990-talet har även deras senare album lyckats kommersiellt. Gruppens tystlåtne låtskrivare Martin Gore anser att de på något sätt lyckats göra innovativa skivor och de lockar fortfarande ny publik.
- Jag tror vi skulle ge upp om vi enbart gav oss ut på turné och spelade för folk som enbart kom dit för att höra ”Just Can’t Get Enough” och ”Personal Jesus”.

Depeche Mode fyller i år 30. I en intervju med CNN säger bandets kanske mest
osynliga medlem, Andy Fletcher, att han var häpen när han insåg hur länge grup pen faktiskt existerat. 
- Jag tänkte: gud så pinsamt, vi är ju riktigt gamla!
Men nu tror jag vi börjar vänja oss vid tanken och jag tror det är någonting att faktiskt vara stolta över.

Ernst Rydén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar