torsdag 1 april 2010

Knytnävsslag och hårda ord kunde inte stoppa Walt Disney

Med en mörk bakgrund i bagaget och många motgångar lyckades Walt Elias Disney ändå påverka världen med sina fantastiska filmer. Under större delen av sitt offentliga liv var Disney känd som allas ”sagofarbror” men även han har sina okända sidor…


Walt föddes den 5 December 1901 i Chicago. Han hade fem syskon, Herbert, Raymond, Ruth och Roy, varav den sistnämnda kom att betyda mest för Disney, både känslomässigt och karriärmässigt.
Tecknarintresset väcktes tidigt hos Walt, och han brukade ofta sitta och rita små figurer och drömma sig bort. Fadern Elias ansåg att teckning var opassande, och när han ertappade honom med det, resulterade det oftast i misshandel med inslag av läderbälten och knytnävsslag. Både Roy och Walt blev utnyttjade som arbetskraft i faderns arbete med att skörda äpplen. Modern visste vad som föregick men vågade inte ingripa. Det blev Roy som fick trösta Walt.
När Walt var i sextonårsåldern fick han jobb på reklambyrån Pressman-Rubin studios. Där träffade han en mycket viktig person i hans liv, Ub Iwerks. De båda unga männen jobbade tillsammans, men blev sparkade bara efter en månad. En vänskap utvecklades mellan dem, och Iwerks kom med idéen att om ingen ville anställa dem, kunde de själva starta något tillsammans.
De båda anslöt sig till Kansas Cityfilm Ad Company, där de producerade tecknade reklamfilmer, och på den vägen var det.
Det gick otroligt segt i början, men bara efter några år av filmtecknande, åkte Walt med Ub och sin bror Roy till Hollywood där han bildade The Disney Bros Cartoon studio, som senare blev omdöpt till Walt Disney studio.
Efter tre filmer med kända Musse Pigg, Kalle Anka, Pluto och Långben, hade hans företag växt ett stort företag med nästintill tvåhundra anställda.
Men tecknande var inte Walts enda sysselsättning, när han var 39 år gammal, blev han agent för USA:s regering . Hans uppdrag var att till FBI rapportera om politiska aktiviteter i Hollywood bland skådespelare, författare, filmchefer och tekniker.
Walt fick inte sitt FBI-uppdrag endast på grund av patriotism, utan också för att han kände en stor moralisk förpliktelse. Walt blev som besatt av att spionera. Han deltog i antikommunistiska verksamheter, utförde arbeten åt staten och stödde aktivt svartlistningen.
Den första långfilmen Walt producerade var Snövit och de sju dvärgarna. Det var ingen lätt match för honom, kritiker protesterade och sa att en tecknad långfilm ”kommer tröttna ut publiken” och döpte idén till ”Disneys dårskap”, men trots kritiken var Walt envis och fortsatte.
Han riskerade hela sitt företags ekonomiska framtid. Självklart blev det en succé, Snövit blev en guldgruva för företaget, och drog in 4,2 miljoner redan första året. Walt fortsatte med långfilmerna och skapade bl a Pinocchio och Dumbo.
En av de anställda på Walts kontor var svensken Gustaf Tenggren. Han var en svensk illustratör som studerat vid Valands konstskola i Göteborg, och efterträtt John Bauer för Bland tomtar och troll.

När Gustaf såg att Walt sökte efter animatörer, antog han erbjudandet direkt och började utforma miljöer för Snövit. Han koncentrerade sig på skogsmiljöer och interiörer i dvärgarnas stuga. Den sista filmen han deltog i var Bambi. I den målade han mycket detaljerade och tidskrävande saker, vilket Walt tyckte passade illa i sammanhanget. Tenggren valde att lämna studion 1939, då han hävdade att Disneytiden var fabriksarbete utan uppskattning.

Walt producerade inte bara långfilmer utan också, vid sidan om, kortfilmer. Mellan åren 1937 och 1942 gjordes inte mindre än 110 kortfilmer. Det motsvarar ca 880 minuter film eller 1 267 200 bildrutor.
Utöver filmerna, gjorde han också fantastiska böcker och dokumentärer. Man kan utan tvekan kalla Walt för en mångsysslare.
”Filmerna som jag producerar riktar sig inte bara till barn. Man kan tycka att barn är oskuldsfulla. Många vuxna bär med sig barnens naivitet, även om den kan vara djupt begraven. I mina försöker jag att nå och kommunicera med denna oskuldsfullhet”
  
Josefin Söderberg Talebi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar