torsdag 1 april 2010

Att vara gift med en och leva med flera

Att vara fast i med en partner resten av livet eller ha några att välja på? Det är nu ett val. Polygami är ett annat sätt att leva livet. De monogama relationerna är inte längre standarden.
Polygami innebär att en man är gift eller tillsammans med flera kvinnor, eller tvärtom. Du kan alltså välja att leva med fler än en, men bara gifta sig med en. Du behöver inte begränsa din kärlek till en person.
Ett polygamt/polyamoröst förhållande kan antingen vara slutet, man har bara sex inom förhållandet eller öppet precis på samma sätt som parförhållanden kan vara öppna. Ett polyamoröst/polygamt förhållande kan även endast vara öppet för sexuella aktiviteter utanför relationen, men inte öppet för fler kärleksrelationer.

Kanal 5 sände den 30 december 2009 en brittisk dokumentär ”Min man och hans fruar” som handlar om två män som lever med fler kvinnor samtidigt.
En av dem, en judisk man, lever med sju kvinnor i samma hem. ”Jag fick en uppenbarelse från Gud”, säger han.
Hans jobb är att få kvinnorna närmare Gud. Före detta rabbin Philip Sharp bor i Brighton, med sju fruar och fem barn. Den första frun, berättar att de har ett schema för matlagning och tvätt, men inte för sex.
De sju fruarna är: Judith, 47, den enda frun som är född judisk, Tracey, 38, har två tonårssönder sen tidigare och en dotter med Sharp, Chava, 62, änka, en hängiven kristen som konverterade till judendomen för Philip, Maureen, 62, mamma till yngsta frun, Margo, 36, har två döttrar och en son med Philip, Vreni, 36, kom från en olycklig familj i Schweiz, Hannah, 49, träffade Sharp när han predikade i hennes kyrka i Österrike och följde med honom tillbaka till England och slutligen Karyn, 27, rekryterad vid 24års ålder av sin mamma.

De flesta skulle kalla det här en bisarr verklighet, men de anser sig vara precis som vilken familj som helst. Så hur fungerar det med kärlekslivet?
Flyttar Philip från natt till natt till hans fruars respektive sängar? Romantiska middagar? Mys framför tvn?
Nä. ”Det händer bara. Jag kanske spenderar en vecka eller så med en fru, nästa vecka med en annan fru”. Det är Philip som är bossen och bestämmer. Judith förklarar ”Han kan säga ’jag tyckte det här borde vara vår sista natt tillsammans’ och då får man acceptera det”. Det är kanske inte vad de flesta gifta makar säger till varandra. Men det är vanligt för dem. Ett lagom stort ego och förmåga att inte vara svartsjuk. I dokumentären berättar två av kvinnorna att det var en del avundsjuka och tjafs i början, men att de vant sig nu. De har lärt sig att leva med situationen.

Idag är det inte lagligt i Sverige att gifta sig med flera än en. Det är dock tillåtet att leva i polygama förhållanden. Men det är många som väntar på giftermål. Kommer kärnfamiljen att försvinna? Vissa säger att det bara är en tidsfråga.
Vi har nyligen gett homosexuella möjligheten att gifta sig, så varför skulle inte polygama få göra det? Kan vårt avlånga land släppa taget om den monogama drömmen med en man/hustru, några barn och en Volvo? Ett av de få länder som fortfarande har kvar en kung och drottning, kommer vi att kunna acceptera poly?

På Västergötlands landsbygd kan man hitta en annorlunda familj. På hemsidan familjeliv.se, berättar Lars-Thore, Stefan och Mona om deras polygama förhållande.
”För mig handlar poly om kärlek” förklarar Mona och berättar att de aldrig har delat säng alla tre. De tre väntar på att giftermål för polygama ska bli lagligt i Sverige, men till dess får de nöja sig med bebisen i Monas mage, som båda männen ska vara far till. Och vi andra – får acceptera att polygamin sakta men säkert tar sig in, i inte bara Sverige, utan hela världen.
Ett alternativt sätt att älska. Till slut kanske det är lika vanligt som monogama relationer. Det kan bara tiden utvisa.

Mira Johansson


Poly-ordlista:
Polygam: Är eller vill vara gift med eller har fasta förhållanden med mer än en. Gami betyder strikt äktenskap, men om man ser på den moderna betydelsen av ordet monogami så är det rimligt att räkna in andra fasta förhållanden i begreppet -gami idag.
Polyamorös: Är eller vill vara kär i mer än en i taget.
Polyerotisk: Har eller vill ha sex med mer än en i taget (inte nödvändigtvis samtidigt).
Poly: Samlingsord för alla ickemonogama varianter.
Polyrelationer: Samlingsord för ickemonogama relationer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar